Falafel med tabouleh
Om du älskar falafel kommer du garanterat att älska detta recept på våra läckra och krispiga falafel med taboluehsallad.
Procedur
Receptet är förberett av: Camilla Thorenfeldt .
Steg 1 – Falafel
Blötlägg baljväxterna i kallt vatten i 12-24 timmar, byt vatten under tiden, skölj dem noga och låt dem rinna av i en sil. Vill du ha något extra lätt kan du använda färdigkokta kikärtor eller koka dina bönor. Koka i 40-50 minuter och skölj efteråt.
Steg 2.
Blanda alla torkade kryddor och bakpulver i en skål. Lägg de blötlagda kikärtorna, löken, vitlöken, persiljan, de torkade kryddorna, bakpulvret, saltet och olivoljan i en matberedare. Blanda allt väl tills blandningen har en mjuk och jämn konsistens. Tillsätt sedan saften från citronerna.
Steg 3.
Försök att forma en falafel med en sked. Om fyllningen är för klibbig kan du tillsätta lite mjöl eller ströbröd i fyllningen. Om du vill göra det extra enkelt kan du använda en falafelmaskin.
Steg 4.
Värm oljan i en stekpanna till 175-180°C och stek falaflarna i den heta oljan i 3-4 minuter tills de är gyllenbruna. Kontrollera att oljan varken är för kall eller för varm.
Steg 5.
Ta upp falaflarna när de är gyllene och lägg dem på en pappershandduk för att avlägsna överflödig olja. Fortsätt tills du är klar.
Steg 6 – Tabouleh
Koka bulgur enligt anvisningarna på påsen.
Steg 7.
Skala och hacka lök och vitlök. Tärna tomater och hacka persilja och mynta. Blanda allt i en skål och tillsätt sedan bulgur. Blanda väl och tillsätt den neutrala oljan, citronsaften, lite rivet citronskal och smaka av med salt och peppar.
Steg 8.
Servera de frasiga falaflarna med taboulehsallad och hummus. Det kan vara en färdig hummus eller ett av våra läckra hummusrecept.
Det var så lite så!
Ingredienser
Falafel | |
350 g | Torkade kikärter |
2 hf | Färsk persilja |
1 DL | Neutral olja |
4 matade | Vitlök |
1-2 st | Schalottenlök |
3 tsk | Krossad koriander |
3 bitar | Krossad spiskummin |
1 del | Stött ingefära |
½ tsk | Kanel |
½ tsk | Chiliflakes |
½ tsk | Bikarbonat |
1 ½ tsk | Salt |
1-2 tsk | Citroner |
Tabouleh | |
300 g | Bulgur |
1 DL | Neutral olja |
1 del | Citron (saft + skal) |
1 fett | Vitlök |
2 hf | Färskt hackad persilja |
2 hf | Färskt hackad mynta |
3 bitar | Stora tomater |
1 del | Finhackad rödlök |
Salt och peppar |