Tom Yum Gai
Ta dina smaklökar direkt till Thailands gator med detta utmärkta recept på en utsökt Tom Yum Gai.
Procedur
Tom Yum Gai är en otroligt smakrik thaisoppa med läckra kycklingbitar, där ingen smak eller krydda sparas. Tom Yum är benämningen på en mängd olika soppor i det thailändska köket, medan “gai” egentligen betyder “kyckling”. Om du föredrar räkor kan du hitta vårt recept på Tom Yum Goong här.
Receptet är förberett av: Camilla Thorenfeldt .
Steg 1.
Koka kyckling i en gryta med buljong i 16-18 minuter. Ta bort kycklingen och skär den i tunna skivor. Ställ åt sidan och förbered alla ingredienser till soppan.
Steg 2.
Hacka lök och vitlök fint. Skiva champinjonerna och riv färsk ingefära och galangarot.
Steg 3.
Fräs lök, vitlök, ingefära, galangarot och svamp i lite olja. Tillsätt sedan citrongräs (kom ihåg att platta till det först), kaffirblad, socker, chili och tom yum-pasta. Tillsätt all grönsaksbuljong och fisksås och värm soppan under lock i 20 minuter.
Steg 4.
Skär körsbärstomaterna i klyftor. Tillsätt räkorna, kokosmjölken och tomaterna och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Steg 5.
Smaksätt soppan med limesaft, fisksås och socker.
Steg 6.
Servera Tom Yum Gao-soppan i skålar och strö över nyhackad koriander, rivet limeskal och nyhackad chili.
Det var så lite så!
Ingredienser
400 g | Kycklingfilé |
1 liter | Grönsaksbuljong |
1-2 msk | Tom Yum-pasta |
200 g | Svamp |
5 delar | Schalottenlök |
2 matade | Vitlök |
1 stam | Citrongräs |
6 stycken | Kaffirblade |
1 msk | Galagarod (kan utelämnas) |
1 msk | Ingefära |
30 g | Palmsocker |
3 msk | Fisksås |
1 del | Röd chili |
5 delar | Körsbärstomater |
2-4 msk | Kokosmjölk |
Servering | |
Koriander | |
Färsk chili | |
Skal av lime |