Tom Yum Goong
Tom Yum Goong är en aromatisk och mycket smakrik thaisoppa med massor av smak och läckra kryddor som du garanterat kommer att älska. Soppan är enkel att göra och kan avnjutas både till lunch och middag.
Procedur
Tom Yum Goong är en mycket god thailändsk soppa med läckra räkor, där det inte sparats på vare sig smak eller kryddor. Tom Yum är benämningen på en mängd olika soppor i det thailändska köket, medan “goong” egentligen betyder “räkor”. Om du föredrar thailändsk soppa med kyckling kan du hitta vårt recept på Tom Yum Gai här.
Receptet är förberett av: Camilla Thorenfeldt .
Steg 1.
Rengör räkorna noggrant – Vi rekommenderar att du tar bort den lilla mängd inälvor som räkan har längs ryggen. Skölj räkorna väl och låt dem torka på hushållspapper. Ställ räkorna åt sidan och förbered alla ingredienser till soppan.
Steg 2.
Hacka lök och vitlök fint. Skiva champinjonerna och riv färsk ingefära och galangarot.
Steg 3.
Fräs lök, vitlök, ingefära, galangarot och svamp i lite olja. Tillsätt sedan citrongräs (kom ihåg att platta till det först), kaffirblad, socker, chili och tom yum-pasta. Tillsätt all grönsaksbuljong och fisksås och värm soppan under lock i 20 minuter.
Steg 4.
Skär körsbärstomaterna i klyftor. Tillsätt räkorna, kokosmjölken och tomaterna och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Steg 5.
Smaksätt soppan med limesaft, fisksås och socker.
Steg 6.
Servera Tom Yum Goong-soppan i skålar och strö över färskhackad koriander, rivet limeskal och färskhackad chili.
Det var så lite så!
Ingredienser
150 g | Stora räkor |
1 liter | Grönsaksbuljong |
1-2 msk | Tom Yum-pasta |
200 g | Svamp |
5 delar | Schalottenlök |
2 matade | Vitlök |
1 stam | Citrongräs |
6 stycken | Kaffirblade |
1 msk | Galagarod (kan utelämnas) |
1 msk | Ingefära |
30 g | Palmsocker |
3 msk | Fisksås |
1 del | Röd chili |
5 delar | Körsbärstomater |
2-4 msk | Kokosmjölk |
Servering | |
Koriander | |
Färsk chili | |
Skal av lime |